Sulina

Sulina, un oras de poveste

Venita in ritmuri navalnice sau duioase din departarile Europei, Dunarea isi poarta povestea de-a lungul calatoriei sale spre marea cea mare. Dar nicaieri, parca, nu ii auzi mai clar vorbele soptite de undele sale ca la Sulina, tinut situat in extremitatea estica a Europei continentale. Din povestea batranului fluviu s-a inspirat Jean Bart in realizarea romanului “Europolis”. In fiecare an, calatori de pretutindeni poposesc pe malurile fluviului, ca sa-i asculte si sa-i imbogateasca povestile.

ISTORIE

Primele mentiuni ale orasului Sulina (Selina) se regasesc in perioada Bizantului, la sfarsitul primului mileniu. Semnarea Tratatului de Pace de la Paris din 1856, care a pus capat Razboiului din Crimea, este un moment important in istoria Sulinei. Una dintre rezolutiile acelui tratat a fost infiintarea Comisei Europene a Dunarii, iar stabilirea sediului acesteia la Sulina a dus la transformarea localitatii intr-un oras cosmopolit, dezvoltat social si economic. Incepand cu 1878, anul in care Sulina iese din Imperiul Otoman si se alipeste Regatului Romaniei, numarul etnicilor romani incepe sa creasca, datorita deschiderii posturilor de functionari publici. Totusi, in 1880, dintr-o populatie de 1800 persoane, majoritatea erau greci (1065) urmati de otomani (312) si rusi (72).

MULTICULTURALITATE

Limba si obiceiurile grecesti erau predominante in oras, aici fiind construite biserici, scoli si consulate grecesti. Activitatea comerciala intensa din secolul al XIX-lea a dus la aparitia unei populatii eterogene formata din 27 de nationalitati, de diferite etnii si religii: orasul a avut deopotriva sinagoga, moschee, biserica anglicana, catolica etc. Din pacate multe dintre ele au fost distruse in al II-lea Razboi Mondial. Martorul de necontestat al tuturor etniilor si religiilor care au trecut de a lungul anilor in Sulina este cimitirul cosmopolit, monument cultural unic in Europa.

NATURA

Pe langa obiectivele turistice legate de istoria fascinanta a acestor meleaguri, natura este actuala comoara a acestui loc, inconjurat de canale, Dunare si Marea Neagra, care fac din Sulina o insula. Peste 300 de specii de pasari sau alte animale convietuiesc in peisajele Deltei Dunarii, iar vegetatia rezervatiei este una din cele mai impresionante si variate din intreaga Europa. Plaja din Sulina are cel mai fin nisip de pe litoralul Marii Negre al Romaniei, acesta fiind folosit in trecut pentru diferite tratamente medicale. Tot pe plaja din Sulina creste si volbura de nisip, o specie de plante foarte rara, protejata prin lege.

Copyright © 2021 Villa Elektra. Politica de cookies. ANPC